Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 sierpień 2015
    Skąd
    Tychy
    Wiek
    24
    Postów
    6
    Auto
    Bravo 1.6 16V
    Rocznik
    1996

    Po źle podpiętym rozruszniku bravo 1.6 16v nie odpala

    Hej! Po powrocie z naprawy prawdopodobnie źle podpialem zaciski na rozruszniku. Główny czerwony poszedł na dużą śrubę 12tke a dwa czarne przewody na małą śrubę. Silnik odpalił kilka razy. Słychać było spod maski dziwny syk, jakby coś dodatkowego się obracalo. Dodałem gazu do niecałych 3tys obrotów i nagle pojawił się skok do 1tys obrotów po czym samochód zgasł. Na wolnych obrotach tlila się lampka akumulatora, po dodaniu gazu już mocno się paliła. Prawdopodobnie podpialem kabel z alternatora do stacyjki, zamiast do plusa z aku (czerwony kabel idący na rozrusznik). Teraz rozrusznik w ogóle nie kręci. Co może być przyczyną? Spalił się rozrusznik, zepsuł się aku a może coś gorszego? Jutro spróbuję podpiąć aku do rozrusznika na krótko, i zobacze czy to on padł.
    Ostatnio edytowane przez Guru ; 31-08-2015 o 00:36



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    To coś co się dodatkowo obracalo to pewnie był bendix. Na moje oko spaliles automat który wyrzuca bendix lub co gorsza cały rozrusznik

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    29 czerwiec 2015
    Skąd
    Myślibórz
    Wiek
    26
    Postów
    148
    Auto
    Fiat Brava 1.6 16v 103PS
    Rocznik
    07.1998
    Tak najprawdopodobniej cały rozrusznik powiedział papa. Bendix był cały czas zazębiony o koło zamachowe gdyż cały czas miał +12V

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    08 październik 2014
    Skąd
    łódzkie
    Postów
    37
    Auto
    bravo 1.4 12v
    Rocznik
    1995
    Spaliłes włącznik to samo miałem tylko że mi się to stało podczas jazdy jak miałem podpiete awaryjny kabel i dotknął do aku i już rozruchu nie było :d zmienił włącznik i będzie ok

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 sierpień 2015
    Skąd
    Tychy
    Wiek
    24
    Postów
    6
    Auto
    Bravo 1.6 16V
    Rocznik
    1996
    Rozrusznik wymieniłem na nowy, auto odpala bez zarzutu! Jak rozkręciłem stary rozrusznik to wypadło mi mnóstwo pyłku z kawałkami miedzi. Dzięki!


 

Podobne tematy

  1. Bravo nie odpala
    Napisany przez QuazarPL na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 06-07-2015, 21:58
  2. bravo 1.4 12v B+G nie odpala.
    Napisany przez madejs na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 20-04-2015, 10:29
  3. Bravo 1.4 12v nie odpala
    Napisany przez wojtek90 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 03-07-2013, 09:21
  4. [zapłon Bravo 1.4 12V] Nie odpala
    Napisany przez jackdream na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 13-12-2011, 13:57
  5. Fiat Bravo 1.4 12v 97r Nie Odpala
    Napisany przez Suchciel na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 03-02-2011, 12:24

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl