Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Posty od 16 do 30 z 30

Temat: Nieszczęsne immo  

  1. #16
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 styczeń 2015
    Skąd
    Bydgoszcz
    Wiek
    22
    Postów
    94
    Auto
    bravo 1.9
    Rocznik
    2000
    Ja bym nigdy na to nie wpadł samochód stał u elektromechanika i on to znalazł



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #17
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Cytat Napisał QuazarPL Zobacz post
    A więc, okazało się że było to zdarzenie losowe
    No wątpliwe to ale ok
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  4. #18
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 styczeń 2015
    Skąd
    Bydgoszcz
    Wiek
    22
    Postów
    94
    Auto
    bravo 1.9
    Rocznik
    2000
    Dodał jeszcze ze to główny powód jak immo pada tylko każdemu jest wygodniej usunąć całkiem z ecu lub wymienić centralke i ecu a to taki mały kondensator jest sprawcą

  5. #19
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 styczeń 2016
    Skąd
    inter
    Postów
    10
    Auto
    F. Bravo 1.6 16V
    Rocznik
    1996
    Ja mam trochę inny problem niż kolega, ale równie zaskakujący. Samochód tj. F. Bravo 1.6 16V SX 1997r. jeździł i nic się nie działo do wczoraj. Wsiadam do samochodu chcę odpalić...trochę pokręcił i padł. Doładowałem aku, założyłem i kręciłem rozrusznikiem, a on tak jakby chciał, a nie mógł. Podłączyłem kompa i wyskoczył błąd cewki 1 i 2 (nieaktywne)oraz błąd klucza elektronicznego[aktywny] (lub coś podobnego) w Multiecuscan. Wprawdzie wymieniałem wkład w stacyjce z jakieś pół roku temu, świeciła się pomarańczowa lampka kluczyka, ale samochód jeździł bez oryginalnego klucza i tu uprzedzam pytanie - immo też jest, koloru czarnego (może to ma znaczenie).
    Następnym krokiem było zlikwidowanie błędu immobilaizera. Włożyłem oryginalny klucz pomiędzy cewkę-antenę immo. Problem świecącego klucza immo znikł i błąd też już się nie pojawiał. Pojawiał się dalej błąd cewek, ale przy ostatnim sprawdzeniu też już go nie było. Samochód dalej nie odpala.
    Martwi mnie również, że nie uaktywnia się awaryjny system uruchomienia silnika - kontrolka wtrysków sprawna - zapala się i wyłącza po paru sek. ale nie mryga później jak w procedurze jest napisane.
    Zrobiłem też różne testy i dostrajania w Multiecuscan. Cewki nr.2 zrobił, a nr.1 wywalał rozłączał się z kompem. inne dostrajania i testy robił bez problemu.
    Z rana jak tak się zimno zrobiło to po odpaleniu miał nierówne obroty, trzeba było troszeczkę gazu na początku dodać żeby nie zdechł, ale to może dlatego że był "zimny". Na cewkach nie widać pęknięć, świece mokre po odkręceniu.
    Proszę o pomoc.

  6. #20
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 styczeń 2016
    Skąd
    inter
    Postów
    10
    Auto
    F. Bravo 1.6 16V
    Rocznik
    1996
    Załącznik 22162
    Przed osadzeniem oryginalnego klucza w cewce immo, żółta kontrolka kluczyka świeci,
    Załącznik 22163
    po osadzeniu oryginalnego klucza w cewce immo, żółta kontrolka gaśnie, "marchewa" też.
    jednak błąd cewek pojawia się ciągle :/
    Ostatnio edytowane przez rummsize ; 04-01-2016 o 12:14

  7. #21
    ata
    ata jest nieaktywny
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 sierpień 2011
    Skąd
    Szczecin
    Postów
    968
    Auto
    Fiat Palio Weekend 1,2 MPI
    Rocznik
    11.1999
    Cytat Napisał rummsize Zobacz post
    jednak błąd cewek pojawia się ciągle :/
    Znaczy coś jest uszkodzone. Cewka, świeca(-e), kable, ECU - do wyboru. W 1,6 16V jest ten durny "moduł cewek" na cztery świece? no to problem, bo najłatwiej podmienić podejrzaną cewkę a tu są w kupie (chociaż de facto są to dwa niezależne układy WN we wspólnej obudowie). Niska temperatura powoduje raczej uszkodzenia sterownika niż samych cewek (zimne luty / przerwy to znany i powszechnie występujący problem w tych ECU), sam moduł WN też mógł paść od niskiej temperatury. Czasem pomaga podgrzanie (komputera albo cewek), ale nie zawsze - mniej niż 50% szans na to że po podgrzaniu (modułów lub całego auta) silnik odpali bez problemu.
    Z immo dziwna sprawa, po wymianie kluczyka (bez doprogramowania nowego do sterownika) silnik nie powinien odpalać, szczególnie przy zapalonej kontrolce na desce.

  8. #22
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 styczeń 2016
    Skąd
    inter
    Postów
    10
    Auto
    F. Bravo 1.6 16V
    Rocznik
    1996
    No, właśnie mnie też to zdziwiło ale odpalał i jeździł. Nawet chyba rozłączałem aku, bo coś robiłem w samochodzie, ale jeśli nie to jest to podobny przypadek, który zdarzył mi się z zalanym kontrolerem air bag. Air bag nie dawał sygnałów, że coś jest nie tak, dopiero po rozłączeniu i ponownym złączeniu komputera zaświeciła się kontrolka air bag. Później po sprawdzeniu okazało się, że zalany jest sterownik. No, ale samochód bez tego jeździł. Sprawdzę dziś kable i wykręcę moduł cewek (na 4 świece) może jak się nagrzeje to będzie działać. Nie wiesz jakie powinien wskazywać miernik pomiary dla cewek i kabli?
    Ostatnio edytowane przez rummsize ; 04-01-2016 o 15:42

  9. #23
    ata
    ata jest nieaktywny
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 sierpień 2011
    Skąd
    Szczecin
    Postów
    968
    Auto
    Fiat Palio Weekend 1,2 MPI
    Rocznik
    11.1999
    Cytat Napisał rummsize Zobacz post
    Nie wiesz jakie powinien wskazywać miernik pomiary dla cewek i kabli?
    Zapomnij, zmiany spowodowane zwarciem prawie zawsze są w granicach tolerancji (plus błąd pomiaru). A przebicia nie sprawdzisz niskim napięciem.
    Nie mam schematu ani egzemplarza testowego, pomiary robię na działającym układzie (ew. "prawie działającym", sterowanie zapłonem można zapodać z zewnątrz).

  10. #24
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 styczeń 2016
    Skąd
    inter
    Postów
    10
    Auto
    F. Bravo 1.6 16V
    Rocznik
    1996
    Zrobiłem test cewki przed chwilą. Na każdym kablu była iskra, a więc to chyba nie cewka a przynajmniej częściowo, bo nawet jeśli iskra słabsza to coś by tam odpalał więcej.

  11. #25
    ata
    ata jest nieaktywny
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 sierpień 2011
    Skąd
    Szczecin
    Postów
    968
    Auto
    Fiat Palio Weekend 1,2 MPI
    Rocznik
    11.1999
    Sprawdź czy działa pompa paliwa i czy masz paliwo na wtrysku. Albo po prostu użyj "samostartu" albo innego podobnego preparatu i zakręć rozrusznikiem kilka razy.

  12. #26
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 styczeń 2016
    Skąd
    inter
    Postów
    10
    Auto
    F. Bravo 1.6 16V
    Rocznik
    1996
    Jak przekręcam kluczyk słychać jak pompa paliwa przez chwilę pracuje więc chyba jest ok. Jak sprawdzić czy jest paliwo na wtrysku?
    Ostatnio edytowane przez rummsize ; 04-01-2016 o 18:55

  13. #27
    ata
    ata jest nieaktywny
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 sierpień 2011
    Skąd
    Szczecin
    Postów
    968
    Auto
    Fiat Palio Weekend 1,2 MPI
    Rocznik
    11.1999
    Nie chce mi się szukać, jest jedna metoda uniwersalna - wykręcić świecę.

  14. #28
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 styczeń 2016
    Skąd
    inter
    Postów
    10
    Auto
    F. Bravo 1.6 16V
    Rocznik
    1996
    No i dziś przyszła odwilż. Bravo ruszyło bez problemu, za pierwszym podejściem . Nie wiem co tam zamarzło ale kilka razy biegałem przez ostanie dni z akumulatorem. Próbowałem samostartów - i nic! Już go chciałem rozbierać, do mechanika oddać, kupować części. Dobrze, że się powstrzymałem. Mechanik by skasował i by mu nawet nie drgnęła powieka w momencie gdy bym go odbierał i płacił. Dobrze, że jestem przed 10-ątym, bo bym nakupił niepotrzebnie części. Tak to trochę elektryczności, swojego czasu i 20pln na samostart zmitrężyłem ufff...
    Może już była końcówka paliwa i zamarzł jakiś przewód, choć świece były mokre... Wyszła przy tej sytuacji jeszcze jedna rzecz. Mam immo i go nie mam. Samochód działa na nowym kluczyku bez chipa, żółta kontrolka "kluczyk" świeci, komputer pokazuje błąd klucza elektronicznego, immo też jest podłączone i samochód też jedzie
    Dziękuję forumowiczowi "Ata" za zainteresowanie.

  15. #29
    Master
    Dołączył
    11 kwiecień 2012
    Skąd
    Łódź
    Postów
    2,222
    Auto
    Bravo 1.4 tjet '09
    Rocznik
    2009
    Jak miałem brave 1.2 to 2 razy mi wydech zamarzł (nie wiem dokładnie który tłumik, może nawet katalizator?) i auta nie dało się odpalić dopóki nie przyszła odwilż. To był efekt jeżdżenia na krótkich odcinkach;/ Za drugim razem skapnąłem się o co chodzi, wykręciłem sondę lambda i auto odpaliło (spaliny wychodziły przez dziurę po sondzie), pojechałem na ogrzewany parking na kilka godzin i problem zniknął.
    Jest: Nuova Bravo 1.4 tjet '09
    Było: Brava 1.2 16V '00 LPG, Uno 1.4 '97 LPG, Uno 1.1 '94 LPG
    Nie pomagam na priv

  16. #30
    Klubowicz
    Dołączył
    06 sierpień 2015
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    27
    Postów
    122
    Auto
    Bravo 1.4 12v sw@p 1.6 16v
    Rocznik
    1998
    A może kacior już zatkany? Ja swojego wywaliłem... i wiem że spale się w piekle bo truje srodowisko itp... ale auto miało już takiego muła że nie dało się nawet komfortowo wyprzedzać...


 
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Alarm, Immo
    Napisany przez Stefanek na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 20-10-2014, 22:44
  2. Schemat immo
    Napisany przez Adam B na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 24-12-2013, 17:04
  3. immo nie gaśnie gdy zimno
    Napisany przez manglia na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 07-12-2013, 19:35
  4. Bravo TD 75 immo
    Napisany przez wigas na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post: 29-11-2013, 14:57
  5. Problem z immo
    Napisany przez ducatom na forum Ducato II
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 21-11-2012, 09:45

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl