Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 16
  1. #1
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD

    Nie włączająca się klimatyzacja

    Witam;

    Ostatnio nie mogę uruchomić klimy.

    Lampka na przycisku się zapala ale nie słychać włączenia się sprężarki (taki lekki stuk).
    Bezpiecznik od klimy jest cały.

    Co może być przyczyną - jak sprawdzić czy to sprężarka padła?



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Moderator
    Dołączył
    05 styczeń 2008
    Skąd
    Podkarpackie
    Wiek
    39
    Postów
    2,744
    Auto
    Fiat Stilo MW 1.9 JTD 16v
    Rocznik
    2004
    Sprawdź kolego przekaźniki w puszce przed akumulatorem.Wyjmij wszystkie i przeczyść razem z bezpiecznikiem.Zrób też auto diagnostykę układu klimatyzacji to pokaże Ci co jest nie tak.
    Włoszczyzna-Hmm to jest to!
    Była:Tempra 1.6SXie SW 93'
    Marea Weekend 1.9JTD ELX 110KM 01'
    Lancia Lybra 1.6 16v 01'
    Jest:Fiat Stilo MW 1.9 16v JTD 04'

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    07 grudzień 2010
    Skąd
    Rudna
    Postów
    52
    Auto
    Fiat Bravo sx JTD 115km
    Rocznik
    03.2001
    Ja bym najpierw sprawdzil czy jest czynnik u mnie bylo to samo ze sie nie chciala zalaczyc i jak sprawdzili to była pusta wiec zacznij od tego
    Zadne pompowtryski tylko commonrail....

  5. #4
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    dokładnie jak pisał Piotrek0902 może go nie być ale i jak jest go za dużo to też nie będzie się zalączała

  6. #5
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    seth ale przecież nikt mu nie dopompował czynnika

  7. #6
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    34
    Postów
    5,290
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Czy przed tym zanim się to stało słyszałeś syczenie podczas uruchamiania klimatyzacji?
    Średnio co 2 lata powinno robić się serwis klimatyzacji. Jedź, przeczyść, przesmaruj i nabij czynnika.

    Dla pewności możesz nabić z markerem. Jakby znowu się tak stało - masz już marker i można dojrzeć gdzie jest wyciek korzystając z lampy UV.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 450 tys. km przebiegu,

    Audi A8L 4.2l V8 Quattro, tiptronic
    Audi A6 2.8l V6, mulitronic (CVT)
    Była służbowa: Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  8. #7
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD
    Zrobiłem autodiagnostykę na podstawie pliku z działu download...

    Wyświetlają się dwa komunikaty:
    1 - "Error
    Cli"
    po nim wskakuje 2:
    "00"

    Po tym na pół sekundy pojawia się poprzedni i powraca stan licznika km.

    Ogólnie układ nie włącza się po tym jak auto wróciło z warsztatu po ostatniej zabawie z wymianą głowicy.
    Spróbuję jeszcze pogadać z mechanikiem, który to robił ale po prawdzie wątpię żeby zapomniał czegoś podłączyć... chyba.

    Czy jest odczynnik? Nie wiem.
    Napełniam średnio co dwa lata, co rok dobijam i odgrzybiam + wymiana filtra kabinowego.
    Ostatni raz napełniałem dwa lata temu i planuję też zrobić to w przyszłym miesiącu jednak nawet kiedy klima była "pusta" zawsze słychać było stuk włączenia sprężarki klimy i lekki spadek obrotów (oczywiście na moment).
    Teraz jak włączam nie ma nic - cisza - dla tego boję się, że coś jest nie tak.

    Czy mechanik mógł coś "przegapić" - czy w ogóle powinien coś robić z klimą przy wymianie głowicy, termostatu i filtrów?

  9. #8
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    no to jak ci robił rozrząd to pewnie musiał odpinać klimę.
    byrrt wiem że nie dopompowywał informacja ta była ciekawostką

  10. #9
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    W wątku http://fiatklubpolska.pl/bravo-brava...rror-cli-8294/ opisane jest, że Error CLI 00 to brak czynnika czyli od tego należałoby sprawdzić.. Generalnie nawet jeżeli nic nie namotał majster to mogło gdzieś powstać po prostu rozszczelnienie i czynnik uciekł..

  11. #10
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD
    No to jeśli "00" oznacza brak odczynnika mi pomaga bo nie byłem pewien czy coś jeszcze tam jest...

    Teraz pytanie czy brak odczynnika powoduje nie włączanie się całego układu?

  12. #11
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    tak jak pisałem zarówno brak jak i nadmiar odłącza funkcję sprężarki itd w celu nieuszkodzenia układu.

  13. #12
    Administrator
    Dołączył
    28 grudzień 2007
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    34
    Postów
    5,290
    Auto
    Fiat Tempra 1.6
    Rocznik
    1994
    Jest układ wysokiego i niskiego ciśnienia. Jeżeli na wysokim ciśnieniu jest mniej niż około 3-4 bar to preostat nie włączy sprężarki. Gdy jest wyżej jak dobrze pamiętam około 22 bar, również rozłączy. Ma to ochronić sprężarkę przed jej uszkodzeniem. Robocze ciśnienie to około 15-18 barów.

    Za mało czynnika = preostat nie dopuści do włączenia sprężarki.
    Fiat Tempra 1.6l 8V, gaźnik, LPG, 450 tys. km przebiegu,

    Audi A8L 4.2l V8 Quattro, tiptronic
    Audi A6 2.8l V6, mulitronic (CVT)
    Była służbowa: Toyota Auris II TS, 1.6l Valvematic @ 132KM


  14. #13
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD
    Ok, dzięki wielkie za podpowiedzi.

    Wychodzi na to, że trzeba tylko napełnić - i tu apropo napełniania klimy też mam pytanie:

    Czy każda klima ma tak, że co dwa lata trzeba nabijać do pełna czy mam nieszczelny układ?

    Rzecz w tym, że dwa lata temu nabiłem klimę odczynnikiem z markerem i po miesiącu pojechałem do serwisu.
    Pan poświecił lampą UV i nie stwierdził wycieków - powiedział, że jeżeli jest to może przy parowniku (nagrzewnicy chyba) i że żeby zobaczyć trzeba by rozbierać schowek itp.

    Kurcze szkoda, ze na tym forum nie ma przycisku "pomógł" bo ten tip o niskim ciśnieniu był bardzo pomocny.

  15. #14
    Klubowicz
    Dołączył
    07 grudzień 2010
    Skąd
    Rudna
    Postów
    52
    Auto
    Fiat Bravo sx JTD 115km
    Rocznik
    03.2001
    auto to nie lodowka ze stoi w miejscu jak sie jezdzi bo naszych kochanych drogach to normalne ze cos tam ucieknie nie masz auta z salonu wzietego dopiero co, a co do tego syczenia przy wlaczaniu u mnie jest takie cos slyszalne z okolic schowka mozliwe ze mam tam przeciek?
    Zadne pompowtryski tylko commonrail....

  16. #15
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    nie każdy samochód wymaga takiej operacji. warto jednak odgrzybiać i dbać o klime. kumpel już chyba ze 4 lata jeździ bez problemu z klima. moim zdaniem wina leży po stronie mechanika. musiał coś ruszyć lub musiał coś odkręcić żeby do rozrządu się dobrać


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Klimatyzacja
    Napisany przez MichaelloEs na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 33
    Ostatni post: 22-09-2010, 16:53
  2. Klimatyzacja - montaż
    Napisany przez Oman na forum Stilo
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 23-07-2010, 21:40
  3. Klimatyzacja słabo chłodzi
    Napisany przez lucas7911 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post: 23-07-2010, 21:13
  4. Klimatyzacja w CC Sporting 1.1.
    Napisany przez tatran na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 07-01-2010, 19:25
  5. klimatyzacja :P
    Napisany przez szerszenjtd na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 29-03-2009, 23:59

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

klimatyzacja fiat brava

fiat brava klimatyzacja

fiat bravo klimatyzacja

klimatyzacja fiat bravo

bravo 2007 bezpiecznik klimatyzacji

jak sprawdzic sprezarke klimy marea

klimatyzacja w fiacie bravo

klimatyzacja brava

klimatyzacja fiata bravo

marea nie wylaczy klimy

gdzie jest bezpiecznik klimy fiat brava

fiat stilo bezpiecznik klimatyzacji

jak wlaczyc klimatyzacje w fiacie brava

stilo nie wlacza sie sprezarka

bravo klimatyzacja

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl