Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 10 z 10

Temat: Nie odpala/ pilne.  

  1. #1
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD

    Nie odpala/ pilne.

    Bez zbędnego pisania...

    Rozrusznik kręci ale silnik nie odpala.
    Silnik kręci bez "telepania" charakterystycznego dla diesla na mrozie.

    Paliwo na listwie jest.
    Objawy od kilku dni:
    Po odpaleniu silnika i wyłączeniu (przejechane około 30km) przy próbie ponownego odpalenia silnik kręci ale nie odpala (jak by bez paliwa ale paliwo na listwie jest - sprawdzałem na świecy). Po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu stacyjki silnik ruszał.
    Teraz niestety nie chce ruszyć.

    Dolałem STP z anty-żelem - brak reakcji.

    W skrzynce z przekaźnikami przy akumulatorze są cztery przekaźniki.
    3x czerwony i 1x czarny (o 10 amperów słabszy).
    Który jest od czego?
    Może podmienię jesli to od świec jest walnięty...

    Chyba, że ktoś ma inny pomysł na rozwiązanie problemu.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Czyli jak ciepły to nie chce odpalić? Kontroli gasną wszystkie

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  4. #3
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD
    Jak ciepły i jak zimny.

    Jak zimny odpalał na mrozie to chwilę się telepał i zaskakiwał.
    Teraz silnik kręci bez telepania (jest średnio -10 stopni C).

    zamieniłem miejscami przekaźnik czarny z jednym z czerwonych ale bez skutku.
    Jutro jak szczęście dopisze to może uda mi się kupić nowe ale nie wiem czy to coś da.

    Kiedyś tak kręcił "na sucho" jak się pompa w baku skończyła i nie dostawał paliwa... ale sprawdzałem teraz na przewodach przy filtrze i na dojściu do cylindra i paliwo ładnie tryska po włączeniu stacyjki, mimo to nie odpala - i co dziwne nawet nie telepie silnikiem (nie krztusi).

    Kontrolki wszystkie gasną ale później zaczyna mrugać świecowa więc stąd opcja na przekaźniki... choć nie bardzo rozumiem, bo bez podgrzania paliwa silnik powinien chociaż się telepać ale bez zaskoczenia... a tu kręci i kręci i nawet nie trzęsie się - to mnie najbardziej zastanawia.
    Zupełnie jak by immobiliser unieruchomił silnik... ale w alarmie nie ma immobilisera a kontrola od kluczyka gaśnie więc... zgłupiałem

    Dziś już trzy raz akumulator ładowałem... teraz na noc zostawię w ładowarce, żeby jutro można było popróbować ale nie widzę tego kolorowo...

  5. #4
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Zobacz czy prąd dochodzi do świec, bo cos mi się wydaję, że nie masz podgrzewania świec.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  6. #5
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD
    Nie mam miernika...

    Jeśli tak, to czego to może być wina?

  7. #6
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    08 czerwiec 2012
    Skąd
    Częstochowa
    Wiek
    28
    Postów
    212
    Auto
    Brava 1.4 12V + JUNKERS ;)
    Rocznik
    12.1997
    ojciec mial tak samo tylko w golfie 3 1,9 td silnik kreci a tu lipa kopci na bialo. Odpalal tylko na samostarcie po dawce w kolektor. Miernikiem sprawdzilismy czy swiece grzeja i okazalo sie ze nie kombinowalismy rozne rzeczy przekazniki itd okazalo sie ze poszedl glupi bezpiecznik od swiec zarowych i wszystko powrocilo do normy.
    Na zimnym bez samostartu nie odpalal o to bylo lato natomiast na wpelni rozgrzanym silniku juz palil i

  8. #7
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD
    Bezpieczniki są całe.

    Czy gdyby na listwie było za niskie ciśnienie to marchewka by gasła?
    Bo może to pompa wysokiego ciśnienia nie podaje paliwa pod odpowiednim ciśnieniem... jak zdjąłem podkówkę z dojścia od pierwszego cylindra to po włączeniu stacyjki paliwo leciało ale nie wiem czy nie powinno mocno tryskać...

    Sprawdziłem kompem
    Bez tytułu.jpg

    Wychodzi, że jednak podgrzewanie.
    Tylko dlaczego zamiana przekaźników nic nie dała?
    Bezpiecznik jest cały - tak jak reszta bezpieczników.

    Czy może to wina czujnika położenia wału?
    Tylko to by dziwne było, bo silnik nie gasł...
    Fakt był problem z odpalaniem ale fochowego gaśnięcia nie było.
    Ostatnio edytowane przez Siwy1982 ; 23-12-2012 o 13:28

  9. #8
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD
    Obrotomierz przy kręceniu w ogóle nie pokazuje obrotów więc to chyba wina tego czujnika....

    Nie wiem czy centrala silnika może uruchomić całość jeśli nie widzi obrotów wałka.

  10. #9
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Bez CPW żaden silnik z elektronicznym wtryskiem nie zapali przekaźniki przekaźnikami ale nie wiesz czy masz sprawne świece i centralkę od świec..

    Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  11. #10
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 marzec 2009
    Skąd
    Marki
    Postów
    216
    Auto
    Marea Weekend SX 1,9 JTD
    No tak.
    Zobaczymy co powiedzą w serwisie.


 

Podobne tematy

  1. [silnik] Odpala i gaśnie, odpala i ... nie trzyma obrotów
    Napisany przez Kamciu86 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 116
    Ostatni post: 09-09-2013, 14:51
  2. Naklejka Pilne
    Napisany przez krtwwl34 na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 17-12-2011, 19:10
  3. Grande zimny silnik nie odpala na benzynie. Na gazie odpala.
    Napisany przez lukasz2511 na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post: 10-12-2011, 22:46
  4. Ciepło - Odpala, Zimno - Zalewa i nie odpala. Palio 1.2 8v
    Napisany przez daro3 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 07-02-2010, 17:29
  5. Bardzo Pilne Pytanie i Prośba
    Napisany przez joshua79 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 09-04-2009, 10:34

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

fiat weekend nie odpala

jtd nie odpala tylko na samostarcie

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl