Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 25
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 wrzesień 2014
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    15
    Auto
    Bravo 1.9 jtd SUITE
    Rocznik
    2000

    Nie działają wentylatory chłodnicy.

    Witam. Posiadam fiata bravo 1.9 jtd 105 km 2000r. ostatnio zauważyłem, że nie działają mi wentylatory wiec wziąłem się do pracy. na forum wyszukałem aby wymienić czujnik temp, który znajduje się przy termostacie. wymieniłem i dalej nic. Podłączyłem pod kompa i wyświetliło. że czujnik do wymiany ale przecież juz go wymieniłem. możliwe, ze to stary błąd. dodam, że nie mam w chłodnicy żadnego czujnika. przekaźniki przy bezpiecznikach od wentylatorów działają bo sprawdzałem, podłączałem pod nie napięcie i 'pykały'. wymieniłem również przekaźniki, które znajdują się przy chłodnicy. Jeśli odłączę kable od czujnika przy termostacie to włącza się pierwszy bieg i za chwile drugi. Podczas włączania klimy też nie pracują wentylatory. zakupiłem kable do fiacika "OBD1" czekam aż przyjdą i jeszcze raz podepnę pod kompa. wyczytałem na forum o jakimś oporniku wentylatora ale nie wiem gdzie on się znajduje w moim fiaciku. Proszę o pomoc.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    23 styczeń 2009
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    34
    Postów
    2,366
    Auto
    Peugeot 406 - z dużym sercem
    Rocznik
    2001
    Cytat Napisał maciek0209 Zobacz post
    oporniku wentylatora ale nie wiem gdzie on się znajduje
    Najprawdopodobniej nad dolnym wężem chłodnicy.
    Too[color=blue] Fiat [/color]Too Furious - R.I.P.

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 styczeń 2013
    Skąd
    Dębica
    Wiek
    23
    Postów
    20
    Auto
    brava 1.9 JTD
    Rocznik
    1999
    Też miałem taki problem. Sprawdź przekaźniki co są w tej skrzynce koło akumulatora. Zrób jeszcze coś takiego. Włącz zapłon i odepnij kostke od czujnika temperatury i będziesz wtedy wiedział czy się włączą wentylatory czy nie.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 wrzesień 2014
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    15
    Auto
    Bravo 1.9 jtd SUITE
    Rocznik
    2000
    wentylatory działaja bo odłączałem od czyjnika i się włączyły. przy akumulatorze gdzie są przekażniki? tam przy bespiecznikach? tam nie mam przekaźników. mam przy chłodnicy i go wymieniłem i przy bespieczniku od wentylatylatora obok filtra paliwa.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    26 styczeń 2013
    Skąd
    Dębica
    Wiek
    23
    Postów
    20
    Auto
    brava 1.9 JTD
    Rocznik
    1999
    Skoro wentylatory działają to bezpiecznik są dobre ale musisz sprawdzić przekaźniki są po prawej stronie tak jak stoisz do auta. Skrzynka jest przykręcona do podstawy akumulatora.

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 wrzesień 2014
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    15
    Auto
    Bravo 1.9 jtd SUITE
    Rocznik
    2000
    Dzisiaj zobaczyłem te przekaźniki przy akumulatorze. wszystkie działaja w 100procentach. sprawdzałęm tez miernikiem je. W moim bravku nie ma na dole węża od chłodnicy. są tylko dwa na górze jeden wychodzi od termostatu a drugi wraca do bloku silnika i oba są na górze. żadne kable nic nie jest podłączone do chłodnicy. żaden czujnik. Ktoś wie co może być. dodam, ze mam silnik cf2.

  8. #7
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    23 styczeń 2009
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    34
    Postów
    2,366
    Auto
    Peugeot 406 - z dużym sercem
    Rocznik
    2001
    Jak już masz kabel to programie diagnostycznym FES / MES chyba jest opcja odpalenia wiatraka z komputera dla CF2.
    Szukasz przyczyny, a możliwe że ta leży w lipnych wskazaniach na zestawie wskaźników.
    Too[color=blue] Fiat [/color]Too Furious - R.I.P.

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 wrzesień 2014
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    15
    Auto
    Bravo 1.9 jtd SUITE
    Rocznik
    2000
    Kablem OBD1 jeśli o to chodzi. Robiłem test wiatrak, działają na pierwszym i drugim biegu. Latem wogóle mi się nie włączał a grubo przekraczało połowę na wskaźniku. Dodam, że jak klime włączałem to też nie chodziły i przez to mi gaz uciekł. I ostatnio jeszcze w błędach był błąd czujnik temp. Czujnik przy termostacie wymieniłem. To nie był stary błąd bo już wcześniej podpinalem i sprawdziłem błędy. Może gdzieś się kabel przetarl od czujnik.

  10. #9
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    23 styczeń 2009
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    34
    Postów
    2,366
    Auto
    Peugeot 406 - z dużym sercem
    Rocznik
    2001
    Nie no skoro programem diagnostycznym odpalałeś wiatraki to problem tkwi w czujnikach, weź pod uwagę, że na desce rozdzielczej wskaźnik pokazuje to co mu się chce bo idzie z jeszcze innego czujnika.
    Pokasowałem schematy po tym jak rozbiłem bravo, a przydało by się prześledzić co inicjuje prace wentylatora.
    Skoro dysponujesz już i kablem i odpowiednim oprogramowaniem pokusił bym się o odczyt wartości (fajnie by było gdybyś wrzucił wykres) temperatury silnika od "zimnego" do 98*C obserwując jednocześnie co się dzieje z wiatrakami. Gdy przy tej temperaturze jeśli się nie załączą to wrzuć wentylator na test niech schłodzi choć trochę silnik.
    Too[color=blue] Fiat [/color]Too Furious - R.I.P.

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 wrzesień 2014
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    15
    Auto
    Bravo 1.9 jtd SUITE
    Rocznik
    2000
    To dobry pomysł. Zrobię tak tylko jak naprawie alternator. Stojan mi się spalił. Czekam na nowy alternator. Mi się wydaje, że coś z czujnikiem lub jego okablowania. Można sprawdzić jakoś miernikiem te kable co idą do czujnika?

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 wrzesień 2014
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    15
    Auto
    Bravo 1.9 jtd SUITE
    Rocznik
    2000
    A wiecie może jak w FES za symulować temperaturę silnika. Chciałbym zasymulawać temperature 120 stopni i zobaczyć czy włączą sie wemtylatory.

  13. #12
    Master
    Dołączył
    11 kwiecień 2012
    Skąd
    Łódź
    Postów
    2,222
    Auto
    Bravo 1.4 tjet '09
    Rocznik
    2009
    Cytat Napisał maciek0209 Zobacz post
    A wiecie może jak w FES za symulować temperaturę silnika.
    A skąd pomysł, że się da?
    W FES możesz uruchomić testy wentylatora, będziesz wiedział czy działa.

  14. #13
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    23 styczeń 2009
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    34
    Postów
    2,366
    Auto
    Peugeot 406 - z dużym sercem
    Rocznik
    2001
    Da się za symulować, teoretycznie... wpinając we wtyczkę czujnika odpowiedzialnego za włączenie wentylatora rezystor o odpowiedniej wartości.
    120*C to będzie około 120Ohm, 100*C w okolicach 180Ohm
    Too[color=blue] Fiat [/color]Too Furious - R.I.P.

  15. #14
    Master
    Dołączył
    11 kwiecień 2012
    Skąd
    Łódź
    Postów
    2,222
    Auto
    Bravo 1.4 tjet '09
    Rocznik
    2009
    Cytat Napisał waho. Zobacz post
    Da się za symulować, teoretycznie... wpinając we wtyczkę czujnika odpowiedzialnego za włączenie wentylatora rezystor o odpowiedniej wartości.
    120*C to będzie około 120Ohm, 100*C w okolicach 180Ohm
    Zgadza się, ale to nie jest symulacja w FESie ;p

  16. #15
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 wrzesień 2014
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    15
    Auto
    Bravo 1.9 jtd SUITE
    Rocznik
    2000
    No własnie nie wiedziałem, czy się da. A w jakimś programie da się zasymulować temperaturę silnika do ECU? Spróbuje z rezystorami i jak cos wyjdzie, to napisze. A jeszcze znalazłem bezpiecznik przy przekaźnikach przy aku. Wiecie może od czego on jest?


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. nie działa wentylator chłodnicy.
    Napisany przez tomasz_ na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post: 17-03-2016, 08:23
  2. Wentylatory chłodnicy Fiat Marea
    Napisany przez smoli88 na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 01-06-2014, 14:32
  3. Wentylatory chłodnicy
    Napisany przez ARTI29 na forum Ulysse
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 22-03-2013, 17:03
  4. Wentylatory chlodnicy
    Napisany przez Sm0kus na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 13-05-2010, 21:41
  5. nie działający wentylator na chłodnicy;/
    Napisany przez gramasla na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 15-11-2009, 18:31

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl