Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 9 z 9
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    24 marzec 2014
    Skąd
    wrocław
    Wiek
    28
    Postów
    18
    Auto
    bravo 1.4 12v
    Rocznik
    95

    Bravo 1.4 12v '95 Odpala tylko na zaciąg, rozrusznik kręci

    Jak w temacie, rozrusznik kręci, ale w ogóle nie łapie(zapłon, rozrusznik pracuje poprawnie), wydaje mi się też, że na świecy nie ma iskry - wykręciłem i przyłożyłem do masy, kolega spróbował odpalić i nie widziałem iskry.
    Spróbowaliśmy na zaciąg, odpalił bez problemu, silnik pracował normalnie, nie krztusił się, jechał; po zgaszeniu znowu nie dało się odpalić, a dobre 15 minut się grzał na luzie.
    Akumulator dobry, sprawdzony w innym aucie, do swojego też inny wsadziłem i nie pomogło.

    Wyczytałem, że może o czujnik położenia wału chodzić(tak swoją drogą, to nie mogę znaleźć go, czy da się dostać bez kanału?), ale czy wtedy auto nie powinno w czasie jazdy wariować?
    Gdyby to była cewka lub świece, albo kable wn to z kolei w ogóle chyba nie powinien odpalić, podobnie z pompą paliwową.

    Będę wdzięczny za wszelką pomoc, tylko bardzo proszę do mnie drukowanymi, bo znam się nie więcej niż przeciętny użytkownik ;p
    Ostatnio edytowane przez Luckey13 ; 24-03-2014 o 11:57



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    09 grudzień 2013
    Skąd
    tomaszow
    Wiek
    34
    Postów
    441
    Auto
    Służbowe
    Rocznik
    12.2000
    wygląda na czujnik wału jednak, tylko nie on jest uszkodzony, ale jest zła odległośc od koła fonicznego, (tego z którego czyta) prawidlowa przerwa to do 0,5-0,8mm jak bedzie za duza to bedszie tak jak u Ciebe

  4. #3
    Master
    Dołączył
    11 kwiecień 2012
    Skąd
    Łódź
    Postów
    2,222
    Auto
    Bravo 1.4 tjet '09
    Rocznik
    2009
    Czujnik jest przy kole pasowym, czyli raczej na dole. Nie wiem jakie przeszkody czychają w Twoim silniku, ale generalnie dostęp z góry powinien być. Jeśli jest tak jak pisze robert199 - na komputerze będzie zapisany błąd tego czujnika.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    24 marzec 2014
    Skąd
    wrocław
    Wiek
    28
    Postów
    18
    Auto
    bravo 1.4 12v
    Rocznik
    95
    Przed chwilą odpalił mi normalnie, potem jak zgasiłem znowu nic.

    Gdzie jest ten cpw?
    Najlepiej zdjęcie jakieś ;p

    Jeszcze jedna rzecz, sprawdzić pompę paliwa chciałem, w bagażniku z prawej jest zaślepka a pod nią chyba pompa właśnie, są tam 2 wtyczki, gdzie powinno podawać napięcie?
    Pytam, bo mam wrażenie, że nie podaje paliwa.

  6. #5
    Master
    Dołączył
    11 kwiecień 2012
    Skąd
    Łódź
    Postów
    2,222
    Auto
    Bravo 1.4 tjet '09
    Rocznik
    2009
    Pompę będzie słychać, jak przekręcisz stacyjkę powinna się włączyć na kilka sekund, potem rusza znów jak kręcisz rozrusznikiem(ale silnik zagłusza więc nie usłyszysz). Poza tym jakby pompa nie działała to na pych też byś nie odpalił.

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    24 marzec 2014
    Skąd
    wrocław
    Wiek
    28
    Postów
    18
    Auto
    bravo 1.4 12v
    Rocznik
    95
    Właśnie w ogóle nie słychać pompy ;p
    A przyłożyłem do niej ucho.
    Może przekaźnik szwankuje?
    A na pych odpala, bo np paliwo zaciąga jakoś, nie wiem. Albo po prostu pompa zaczyna z jakiegoś powodu działać.

  8. #7
    Klubowicz
    Dołączył
    09 grudzień 2013
    Skąd
    tomaszow
    Wiek
    34
    Postów
    441
    Auto
    Służbowe
    Rocznik
    12.2000
    pompy mozesz nie usłyszec.
    pod maską zdejmij przewód paliwowy i włącz zapłon, jak siknie paliwem to pompka działa

    cpw masz miedzy skrzynia a silnikiem, czyta z koła zamachowego,
    zdjecia nie zrobie bo niemam takiego auta

    [COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]

    a najlepiej to sprawdz czy masz iskre. wtedy bedzie wiadomo czy to cpw czy brak paliwa.

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    24 marzec 2014
    Skąd
    wrocław
    Wiek
    28
    Postów
    18
    Auto
    bravo 1.4 12v
    Rocznik
    95
    Znalazłem chyba usterkę - jeden ze styków we wtyczce od wiązki przewodów idącej do komputera nie łączył, na czerwonym przewodzie, kojarzy ktoś, za co ten przewód odpowiada, poprawiłem i odpalił, i czy to mogła być usterka, czy to chwilowy odpał?

  10. #9
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    09 grudzień 2013
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    29
    Postów
    591
    Auto
    Brava 1.6
    Rocznik
    2001
    Znajdziesz na schemacie elektrycznym. Kolor sugerowałby zasilanie - teoretycznie mogłoby to mieć znaczenie - ale bez schematu i znajomości tego kompa ciężko powiedzieć. Potestuj to się przekonasz


 

Podobne tematy

  1. Fiat Marea Weekend nie odpala, nie kręci rozrusznik.
    Napisany przez multispeed na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post: 20-03-2016, 11:44
  2. Brava nie odpala, nie kręci rozrusznik
    Napisany przez dawid810909 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post: 28-03-2014, 17:08
  3. Rozrusznik kręci, pompa działa a nie odpala....
    Napisany przez kamil9540 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 21-01-2014, 11:23
  4. Ducato 2,2 2007 problem z Immo, rozrusznik kręci ale auto nie odpala
    Napisany przez Maniek_Ducato na forum Ducato III
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 15-11-2013, 07:55
  5. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 03-11-2009, 10:28

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

FIAT MAREA CZUJNIK POLORZENIA WALU

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl