Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 14 z 14
  1. #1
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    08 sierpień 2010
    Skąd
    Lublin
    Postów
    153
    Auto
    Bravo 1.6 16V

    [akumulator] Biały osad na zacisku akumulatora

    witam. zauwazylem bialy osad na zacisku (+) akumulatora. niedawno oba zaciski wymienialem na nowe, na dodatek juz sie zorientowalem ze to moze prowadzic do gasniecia samochodu. odczepilem i wyczyscilem zacisk, zalozylem spowrotem na akumulator i niby wszystko dziala dobrze.
    mam 3 pytanka:
    1)czy sie czyms przed nalozeniem zacisk smaruje?
    2)co moze byc przyczyna powstawania osadu na zaciskach?
    3)dlaczego na zacisku (+) pojawil sie osad a nie na zacisku (-)???



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    co do osadu to normalne może powodować pewne utrudnienia w połączeniu między słupkiem a klema. jest preparat do tego taki niebieski w spray'u elektryk powinin go mieć i ci psiknąć i wtedy nie będzie się osadzal ten osad
    p.s jak nie będzie go mieł elektryk to sie zgadamy i ci psiknę bo co środę jestem w lublinie i mam ten preparat

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    06 wrzesień 2010
    Skąd
    Racibórz
    Postów
    123
    Auto
    Brava SX 1.2 16V
    Ad 1) smarem grafitowym
    Ad 2) osadzanie się soli siarczanowych
    Ad 3) pewnie ma jakiś związek z elektrolizą kwasu siarkowego, nie wiem dokładnie, bo spałem na tej lekcji chemii

  5. #4
    Master
    Dołączył
    12 styczeń 2008
    Skąd
    Jastrzębie Zdrój
    Wiek
    56
    Postów
    1,158
    Auto
    Cromka 1.9 automat
    Rocznik
    2010

    Re: Biały osad na zacisku akumulatora

    Cytat Napisał rejczi85
    1)czy sie czyms przed nalozeniem zacisk smaruje?
    2)co moze byc przyczyna powstawania osadu na zaciskach?
    3)dlaczego na zacisku (+) pojawil sie osad a nie na zacisku (-)???
    1) Użyj wazeliny technicznej
    2)Słaby kontakt klemy ( możliwe że za słabo były dokręcone zaciski )
    Była Marea Weekend ELX 1,8 , BRC sekwencja
    Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik
    Uniden 78 elite

    „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

  6. #5
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    nie stosuj smarów bo to moim zdaniem rozwiązanie prowizoryczne sa specjalne preparaty i to należy stosować to jak używać do rdzy coca coli

  7. #6
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    08 sierpień 2010
    Skąd
    Lublin
    Postów
    153
    Auto
    Bravo 1.6 16V
    Cytat Napisał seth67
    co do osadu to normalne może powodować pewne utrudnienia w połączeniu między słupkiem a klema. jest preparat do tego taki niebieski w spray'u elektryk powinin go mieć i ci psiknąć i wtedy nie będzie się osadzal ten osad
    p.s jak nie będzie go mieł elektryk to sie zgadamy i ci psiknę bo co środę jestem w lublinie i mam ten preparat
    a mozesz mi powiedziec jak sie takowy preparat nazywa? zabezpiecze sie na przyszlosc

  8. #7
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    wiesz na moim nie ma nalepki niestety bo się zdarla ale w sklepach motoryzacyjnych maja je

  9. #8
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    08 sierpień 2010
    Skąd
    Lublin
    Postów
    153
    Auto
    Bravo 1.6 16V
    ten preparat to taki srodek w Sprayu do konserwacji instalacji, połaczeń elektrycznych , kostek itd???

  10. #9
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    nie to nie to to jest specjalny preparat do klem żeby nie śniedziały. to taki niebieski kolor ma jak się spryska

  11. #10
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2009
    Skąd
    warszawa
    Postów
    202
    Auto
    fiat marea kombi 2.4td
    a ja zdjalbym ta kleme oczyscil akumulator i poszukal pekniecia na plastiku wokol klemy jak cos zauwazysz to naciscnij z boku szybkim ruchem i zobacz czy nie wychodzi powietrze lub nawet sam elektrolit mam tak w jednym z aut mozna sprobowac lutownica rozgrzac i zalepic albo jakims klejem tylko 100 procent nie daje na wytrzymalosc sklejenia bo tam jednak jest elektrolit

  12. #11
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    08 sierpień 2010
    Skąd
    Lublin
    Postów
    153
    Auto
    Bravo 1.6 16V
    teraz mam nowy akumulator. wczesniej osad znajdowal sie na (+) a teraz zbiera sie na (-). jakas konkretna przyczyna jest zbierania sie na (-) , czy poprostu moze byc rzecz w tym, ze byl wymieaniany na mrozie "na szybko" i nie nasmarowalem wazelina zaciskow.

  13. #12
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    10 lipiec 2009
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    30
    Postów
    1,277
    Auto
    właściwie to brak.
    rejczi85, kup szczotkę do klem, wyszoruj je do widoku czystego metalu i zamiast stosować jakiś brei do smarowania umyj porządnie akumulator. Chodzi o to, że brud na obudowie może przewodzić prąd i umożliwiać reakcje elektrochemiczne i w wyniku powstaje ci taki nalot.

  14. #13
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Cytat Napisał Jelcyn
    rejczi85, kup szczotkę do klem, wyszoruj je do widoku czystego metalu i zamiast stosować jakiś brei do smarowania umyj porządnie akumulator. Chodzi o to, że brud na obudowie może przewodzić prąd i umożliwiać reakcje elektrochemiczne i w wyniku powstaje ci taki nalot.
    oraz dokręć dokładnie i mocno klemy.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  15. #14
    Klubowicz
    Dołączył
    22 czerwiec 2009
    Skąd
    Cieszyn
    Wiek
    28
    Postów
    263
    Auto
    Audi S3 8L BAM
    Rocznik
    2002
    Cytat Napisał lukq
    Cytat Napisał Jelcyn
    rejczi85, kup szczotkę do klem, wyszoruj je do widoku czystego metalu i zamiast stosować jakiś brei do smarowania umyj porządnie akumulator. Chodzi o to, że brud na obudowie może przewodzić prąd i umożliwiać reakcje elektrochemiczne i w wyniku powstaje ci taki nalot.
    oraz dokręć dokładnie i mocno klemy.
    i posmaruj z gory wazelina techniczna, ja mam spokoj od kiedy wymianialem aku, (09.2009) zadnego osadu.
    Bravo 1.9 TD 100 GT => A3 1.8T 150 => S3 1.8T 225


 

Podobne tematy

  1. [akumulator] Ładowanie aku w Bravo
    Napisany przez W4MP na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post: 20-03-2010, 13:36
  2. Akumulator do 1.9JTD
    Napisany przez Xantos100nx na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 10-01-2009, 14:07
  3. [akumulator] mrugające zielone światełko - CC 700
    Napisany przez czyzyk80 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 29-12-2008, 16:05
  4. [akumulator] Akumulator "Silver"
    Napisany przez csnv na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 12-12-2008, 13:28
  5. Akumulator ?
    Napisany przez masmisbl na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 27-08-2008, 18:30

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

bialy osad na akumulatorzeniebieski osad na akumulatorzeakumulator osad na zaciskachnalot na klemach akumulatoraakumulator osad na zaciskach sprayniebieski nalot na klemieosad w akumulatorzenalot na klemie akumulatoraosad na akumulatorzeproszek na akumulatorzebialy proszek na akumulatorzenagar na akumulatorzeniebiesko bialy osad na klemieniebieski nalot na akumulatorzeosad przy akumulatorze
http://www.iparts.pl