Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 24
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002

    1.9 JTD 110KM - ładowanie i za moment jego brak

    Witam.
    Proszę o poradę. Po odpaleniu samochodu występuje taka sytuacja z ładowaniem, że akumulator przez kilka sekund jest ładowany (napięcie 13.9-14.1 V), a po chwili brak jest ładowania (spadek nawet do 12.2V). I po kolejnej chwili wraca ładowanie i po kolejnej chwili znowu brak. I tak w kółko. Przy dobrym ładowaniu silnik chodzi jak należy, natomiast przy braku, chodzi jakby był czymś obciążony (nie wiem czy to normalna praca przy braku ładowania). Proszę o informacje, co to może być? Alternator jest wymieniony na gwarancji, więc jeżeli to regulator, to czeka mnie demontaż.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2011
    Skąd
    Cikowice/Bochnia/Kraków/Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    32
    Postów
    654
    Auto
    Stilo 1.9JTD115, Croma 1,9 MJTD 150 aut.
    Rocznik
    2002, 2008
    ja miałem taki przypadek przyczyna była prosta sprawdź połączenia na altku. Ja miałem je troche zamalowane farbą po regeneracji altka. Papier scierny przeczyszczenie i gra gitara. Albo mogło się coś poluzować i goni sobie.

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002
    Dzięki za odpowiedź. Dam znać jak to sprawdzę.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002
    No i jestem po diagnozie - ale od początku.
    Wracając z pracy po ok. 2 km zauważyłem, że problem ustąpił (zegary przestały przygasać). Podjechałem na stację zatankować i zonk - przy próbie odpalenia zegary przygasały (prawie na ciemno) po czym wędrowały do góry i na dół i nie chciał odpalić. I tak kilka razy. Aż w końcu odpalił. Po przyjeździe do domu posprawdzałem wszystkie połączenia przewodów i wszystko jest OK. A na dodatek ładuje przez cały czas. Jakby ktoś wiedział w czym był problem (zawilgocenie przy altku, gdzieś na połączeniu...) proszę o info.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002
    Niestety, ale problem powrócił, tzn. kilka kilometrów jest problem, a później znowu jest wszystko w porządku. Nie wiem, czy to się poprawia po nagrzaniu silnika, bo dzisiaj przejechałem nieco więcej kilometrów. Proszę o propozycje rozwiązania problemu.

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 listopad 2016
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    27
    Postów
    78
    Auto
    Stilo 1.8
    Rocznik
    07.2003
    Mozliwe ze rwgulator napiecia nie spelnia swojej roli... Mozliwosci moze byc wiele posprawdzaj napiecia na altku

  8. #7
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 maj 2014
    Skąd
    lubuskie
    Wiek
    34
    Postów
    642
    Auto
    brava 1.6 16v
    Rocznik
    1998
    sprawdz dokładnie wszystkie kable poczyść ( + -) , a jak nie pomoże spr. alternator ,tak jak kolega pisał regulator napięcia może być do wymiany

  9. #8
    Master
    Dołączył
    05 listopad 2009
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    18
    Postów
    1,121
    Auto
    Fiat Marea Weekend 1.9JTD
    Rocznik
    1999
    Czy przewód wzbudzenia alternatora jest dobrze przykręcony?
    Jaki masz akumulator? Pojemność, marka, wiek?
    Cytat Napisał katomasz Zobacz post
    przy próbie odpalenia zegary przygasały (prawie na ciemno) po czym wędrowały do góry i na dół i nie chciał odpalić.
    to wskazuje na pusty akumulator, w momencie odpalania ładowania jeszcze nie ma, a problem jest.
    Możliwe więc, że albo akumulator jest słaby z niedoładowania (sam tak ostatnio zabiłem aku w thalii), albo to właśnie akumulator powoduje te problemy.

    Jeśli masz możliwość podmień akumulator i obserwuj co się dzieje.
    They see me trollin', they hatin'
    Marea Weekend 1.9 JTD CF2 oraz: Focus MK2 1.6TDCi, Thalia 1.4 i Nuova Bravo 1.4 T-Jet
    Nie pomagam przez PW

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002
    Więc tak. Stary akumulator ostatecznie padł (nie wiem ile miał lat, czy padł przez sposób ładowania). Wstawiony nówka i to samo - chwilę ładuje, za moment nie i tak co chwilę zmiana. Pytanie. Jak sprawdzić przewód wzbudzenia? Skąd on idzie, czy przez jakiś przekaźnik, i jakie napięcie powinno na tym przewodzie być. Ładowanie mierzone bezpośrednio z alternatora jest takie samo jak mierzone na akumulatorze.

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002
    Kolejna sytuacja. Wymieniłem alternator na regenerowany (na gwarancji) i problem wciąż ten sam. Elektryk, który mi go sprzedawał, mówił, że może to być problem zawieszania się sterownika świec żarowych. Czy to prawda?

  12. #11
    Master
    Dołączył
    05 listopad 2009
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    18
    Postów
    1,121
    Auto
    Fiat Marea Weekend 1.9JTD
    Rocznik
    1999
    Pogdybał sobie zamiast sprawdzić. Wypnij wtykę od świec i będziesz wiedział. Ja nie widzę związku, bo nawet jak centralka puści napięcie na świece to idzie tam maksymalnie 20A, a zazwyczaj znacznie mniej. Inna sprawa, ze dawno miałbyś spalone świece.
    They see me trollin', they hatin'
    Marea Weekend 1.9 JTD CF2 oraz: Focus MK2 1.6TDCi, Thalia 1.4 i Nuova Bravo 1.4 T-Jet
    Nie pomagam przez PW

  13. #12
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002
    Sprawdzę, ale wieczorem. Natomiast sprawa jest taka, że po przekręceniu kluczyka na zapłon, napięcie spada poniżej 11V i pomimo, że kontrolka świec gaśnie, a wszystkie pozostałe odbiorniki są wyłączone, to to napięcie nie wzrasta. Chodzi o to, że jak zacznę sprawdzać, to żebym wiedział w jakiej kolejności i czego się spodziewać. A nie wtedy gdybać.

  14. #13
    Master
    Dołączył
    05 listopad 2009
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    18
    Postów
    1,121
    Auto
    Fiat Marea Weekend 1.9JTD
    Rocznik
    1999
    Słuchaj, jeszcze jest ciepło, pogoda idealna żeby to sprawdzić. Odepnij od centralki wtyczkę świec i wtedy sprawdź. Możesz też odkręcić przewód zasilający centralkę, ale uważaj na zwarcie, bo tam jest podane +12 bez żadnego zabezpieczenia.
    Cytat Napisał katomasz Zobacz post
    pomimo, że kontrolka świec gaśnie, a wszystkie pozostałe odbiorniki są wyłączone
    brak kontrolki nie znaczy, że świece nie grzeją. One pracują dluzej bez kontrolki, niż z nią. A odbiorniki pracują, chociażby pompa paliwa w baku.
    They see me trollin', they hatin'
    Marea Weekend 1.9 JTD CF2 oraz: Focus MK2 1.6TDCi, Thalia 1.4 i Nuova Bravo 1.4 T-Jet
    Nie pomagam przez PW

  15. #14
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002
    Już po sprawdzeniu. Okazuje się, że ze świecami i centralką świec wszystko OK. Natomiast pomiędzy tą centralką, a zbiorniczkiem płynu wspomagania są dwa przekaźniki - czarny 50A oraz czerwony 30A. Za co one odpowiadają, ponieważ za każdym razem gdy tego czarnego rozłącza, spada ładowanie, gdy załącza ładowanie wraca. Natomiast ten czerwony też załącza i wyłącza, ale nie ma to znaczenia dla ładowania. Co może być przyczyną?

  16. #15
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 grudzień 2014
    Skąd
    Łódź
    Postów
    25
    Auto
    Marea Weekend 1.9 JTD 110
    Rocznik
    2002
    Wstawiam link do zdjęcia z umiejscowieniem przekaźników. Osłona plastikowa jest zdjęta. Prośba o podanie od czego te przekaźniki. Po wyjęciu tego czarnego (50A), następuje całkowity brak ładowania.https://zapodaj.net/a17d03a842b8c.jpg.html


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. JTD 105 a 110KM czym się różnią?
    Napisany przez bintom na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 30-09-2013, 21:16
  2. Bravo - brak mocy i przeładowanie
    Napisany przez fredfm na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 28-08-2010, 18:26
  3. [ogrzewanie] ogrzewanie a raczej jego brak na postojowych ob
    Napisany przez roman na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 26-10-2009, 09:43
  4. 110KM/h i dławi się
    Napisany przez cortez1985 na forum Uno
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 23-09-2009, 14:57
  5. klakson a raczej jego brak:/
    Napisany przez wojo985 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 09-08-2008, 21:52

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl